Kød og indmad
Kød indeholder vitaminer, mineraler og protein
Kød er en god kilde til forskellige vitaminer og mineraler som B-vitaminer, fosfor, jern, zink og selen. Kød er også en god kilde til protein.
Proteinet i kød er af særlig høj kvalitet og indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer.
Indholdet af de fleste vitaminer og mineraler er næsten det samme, uanset hvilket dyr kødet kommer fra. Svinekød indeholder dog mindre jern end oksekød og lammekød.
Indmad som hjerte, lever og nyre er magert og har et højt indhold af vitaminer og mineraler, for eksempel A-vitamin, B-vitaminer og mineralerne jern og zink.
Kød kan dog også indeholde meget fedt, særligt mættet fedt. Vælg derfor de magre udskæringer.
Hvilket kød bør jeg vælge?
Vælg de magre udskæringer, det vil sige med maksimum 10 gram fedt pr. 100 gram.
Det kan for eksempel være mørbrad, schnitzel, koteletter uden fedtkant, skinke, filet eller magert hakket kød.
Kig efter mad og pålægsvarer med Nøglehulsmærket. Så er du sikker på, at kødet er fedtfattigt.
Variér gerne mellem de forskellige typer af kød. Det giver variation i både smag og næringsstoffer som protein og jern. Du kan også spise indmad som lever og hjerte en gang imellem.
Hvor meget kød bør jeg maksimalt spise?
Kød bør ikke fylde meget i en sund og varieret kost. Derfor kan du lade ét eller flere måltider om ugen være uden kød.
Spis maksimum 50 gram kød og indmad om dagen eller 350 gram om ugen.
Du bør for dit helbreds skyld begrænse mængden af ’rødt kød’ – altså kød fra firbenede dyr (f.eks. okse, kalv, lam og gris) samt pålæg og pølser helt generelt. Rødt kød fra firbenede dyr indeholder bl.a. en hel del mættet fedt, som ikke gavner din sundhed.
Om ugen svarer 350 gram til:
- 1 oksebøf
- 2 frikadeller
- 1 skive rugbrød med leverpostej
Eller:
- 1 svinekotelet
- 1 hakkebøf
- 6 halve skriver rugbrød med kødpålæg
Eller:
- 1 kyllingebryst
- 1 skinkeschnitzel
- 6 halve skiver rugbrød med kødpålæg
................................................................................................................................................................................................
Klima: Madpyramiden indeholder ikke særlig meget rødt kød
Madpyramiden indeholder ikke ret meget rødt kød, som er det kød, der kommer fra firbenede dyr, for eksempel okse, lam og gris. Det røde kød ligger nemlig øverst i Madpyramiden og bør derfor ikke fylde ret meget i din kost. Det er der blandt andet to grunde til:
- Din sundhed – for meget rødt kød er ikke sundt for din krop
- Klimaet – kød har et højt klimaaftryk
Rødt kød belaster klimaet
Vi spiser alt for meget kød i Danmark – meget mere end vores krop har brug for. Vi har vænnet os til at spise en masse kød, og det er en vane, som vi gerne skal have lavet om på. Rødt kød belaster nemlig klimaet meget.
Generelt er kød den type fødevare, som belaster klimaet allermest sammenlignet med andre fødevarer, og særligt det røde kød har et højt klimaaftryk. Særligt oksekød og lammekød har et højt klimaaftryk, som ligger på ca. 36-90 kg CO2-ækvivalenter pr. kg kød* **. Svinekød ligger noget lavere med et klimaaftryk på omkring 8-9 kg CO2-ækvivalenter pr. kg kød* **.
Der er flere grunde til, at kød belaster klimaet meget. Dyrene skal have en masse foder for at kunne vokse. Produktionen af foder til dyr belaster klimaet, og så optager det meget landbrugsjord. På al den landbrugsjord kunne der være blevet produceret mad til rigtig mange mennesker i stedet.
Gødningen fra dyrene er desuden med til at udlede lattergas, som er en drivhusgas, der er meget stærkere end CO2.
Det meget høje klimaaftryk fra oksekød og lammekød skyldes, at disse dyr tygger drøv. Grunden til dette er, at drøvtyggere prutter og bøvser metangas, og ligesom lattergas er metangas også meget stærkere end CO2.
*Henrik Saxe, 2019. LCA-beregner.
**CONCITO.
Hvad kan du spise i stedet for rødt kød?
Når vi spiser kød, får vi en masse protein. Når vi skal udskifte det røde kød, skal vi derfor gøre det med andre fødevarer, der også er rige på proteiner. Og det er der heldigvis mange andre fødevarer der er.
Fisk, fjerkræ og æg indeholder alle meget protein, og så har de alle et væsentligt mindre klimaaftryk end rødt kød fra de firbenede dyr. Du kan derfor med fordel vælge dette fremfor det røde kød. Disse fødevarer er samtidig mere fattige på det mættede fedt, og især fisk indeholder vigtige næringsstoffer, som din krop skal bruge.
Du kan også erstatte kød med fødevarer fra planteriget, som har et endnu mindre klimaaftryk. Bælgfrugter er rige på proteiner og indeholder også mange af de andre næringsstoffer, som du får fra kød. Der findes mange forskellige bælgfrugter, som har forskellige smag og konsistenser, for eksempel kikærter samt diverse bønner og linser.
................................................................................................................................................................................................
I Madpyramidens madplaner er der skruet ned for kødmængden
Når du spiser efter Madpyramiden, er der skåret ned i mængden af kød – to dage i løbet af ugen er aftensmaden nemlig vegetarisk. Inddragelsen af vegetariske måltider sker både af hensyn til klimaet men også af hensyn til din sundhed.
Du kan sagtens leve uden at spise kød. Spiser du helt vegetarisk eller vegansk, skal du dog være opmærksom på, at du får dækket din krops behov for de næringsstoffer, som du ellers plejer at få fra kød. Disse er blandt andet proteiner, jern og B12-vitamin.
................................................................................................................................................................................................